Chemiczne dodatki w przemyśle spożywczym

Podczas produkcji artykułów spożywczych wielu koncernom zależy, aby nadać im określonych cech oraz właściwości zarówno chemicznych, jak i fizycznych. W tym celu stosuje się chemiczne dodatki do żywności e, czyli związki chemiczne które nie są w tradycyjnych warunkach spożywane lecz są dodawane do żywności ze względów i korzyści technologicznych.

 

Dodatki chemiczne są grupą, w której znajdują się substancje smakowo-zapachowe, barwniki do żywności, odpowiadające za kolor produktów oraz substancji w nich obecnych, emulgatory, zagęstniki, stabilizatory, przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, środki nabłyszczające oraz słodzące, środki spulchniające, konserwanty, przeciwutleniacze, a także wszelkiego rodzaju środki pomocnicze. Dodatki do żywności można podzielić również na te pochodzenia naturalnego, identyczne z naturalnymi, które zostały wytworzone przez człowieka ale ich struktura jest taka sama, jak w dodatkach naturalnych oraz dodatki sztuczne, które tak samo, jak dodatki identyczne z naturalnymi są wytworem ludzkich rąk ale nie mają one struktury związków występujących w naturze.