Czy dieta bogata w warzywa wpływają na zdrowie?

Często zadajemy sobie pytanie “warzywa a zdrowie?”.
Wszystkie spożywane przez nas warzywa mają naturalną niską zawartość tłuszczów i kalorii. Żadne nie zawierają cholesterolu, a co więcej – niektóre z nich pomagają nam walczyć ze zbyt wysokim cholesterolem.
Są one również ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m. in. potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C.
Warzywa będące źródłem potasu, to m. in. bataty, białe ziemniaki, fasola jaś, pomidory i produkty z pomidorów, zostało udowodnione, że dieta bogata w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Błonnik pokarmowy pochodzący z warzyw i owoców, jako część zbilansowanej zdrowej diety, pomaga obniżać poziom cholesterolu w krwi, ale również może zmniejszać ryzyko choroby serca.
Dodatkowo dieta bogata w warzywa pomaga zmniejszać ryzyko udaru, ale również i innych chorób sercowo-naczyniowych oraz zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II.
Również dieta bogata w warzywa może chronić przed niektórymi nowotworami takimi jak rak jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i odbytu.
Warto pamiętać aby kupować warzywa tylko ze sprawdzonych źródeł.